Колко пари ще получим, ако сме болнични през новата година. Работодателите

...
Колко пари ще получим, ако сме болнични през новата година. Работодателите
Коментари Харесай

Колко пари ще получим, ако сме болнични през новата година

Колко пари ще получим, в случай че сме болнични през новата година. Работодателите към този момент ще заплащат първите два,  а не три дни от болничния. Промяната към този момент е в действие от началото на тази година. Следващите дни се заплащат от Национален осигурителен институт. Първите 2 дни от работодателя се заплащат отчасти – получавате 70% от брутното си заплащане. Плащанията от Национален осигурителен институт също са изчислени като част от заплатата ви.

Но за общо заболяване компенсацията е 80% от среднодневното брутно трудово хонорари или среднодневния застрахователен приход под 3750 лв.. Новият таван е в действие от 1 януари тази година, а за трудова акцидент и професионална болест – 90% от него.

Това значи, че в случай че имате болничен за 5 дни да вземем за пример, заплатата ви за този месец ще намалее, само че по-малко от преди.

Важно е да се означи, че НОИ изплаща обезщетение единствено за работните дни от годината. Това значи, че за формалните празници и за събота и неделя не получаваме пари от Национален осигурителен институт.

Така да вземем за пример, в случай че след втория ден на болничния идващите 2 дни са събота и неделя, за тях няма да получите нищо. Ако след събота и неделя, идващите 3 дни хипотетично са публични празници, и за тях няма да получите нищо. Това ще се случи даже да си стоите у дома общо 8 дни в дадения образец и общия случай.

Възможност тези дни да се платят има за за хората, работещи в предприятия, където всеки има самостоятелен трудов график и се работи на смени, само че това не е всеобщия вид.
Работодателят носи болничния в период до 10-то число на месеца, идващ месеца на предаване от служителя. Ако няма други проблеми, ще получите заплащане в период от 10 работни дни след  датата на предаване.  Така да вземем за пример, в случай че сте боледували при започване на октомври е допустимо парите ви да дойдат при започване на декември.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР